În luna ianuarie, leul a fost printre puţinele monede care au crescut faţă de euro, iar la nivelul Europei a marcat pe pieţele financiare cea mai mare cre tere comparativ cu moneda unică europeană. Mai mult, luna trecută, leul a fost singura monedă din UE care a crescut faţă de euro, după ce, per ansamblul anului 2012, a deţinut recordul în sens invers. "Performanţa leului trebuie apreciată în contextul în care moneda euro s-a întărit în ianuarie comparativ cu monedele majore ale lumii, fiind susţinută de un sentiment de optimism conform căruia în ceea ce prive te criza datoriilor suverane din Europa, ce era mai greu a trecut", a declarat Victor Safta, Director General Noble Securities-sucursala România. Astfel, leul a crescut fa ă de euro cu 1,5%, pe fondul unui cumul de factori favorabili.
"Moneda naţională a început bine anul 2013, însă cadrul general viitor nu arată foarte bine. FMI a venit şi ne-a spus că, cel mai probabil, în 2012 România nu a avut creştere economică, ci a stagnat, iar estimările pentru anul în curs au fost deja reduse la 1,5%. Să ne reamintim în acest context că, iniţial, pentru bugetul de anul trecut, oficialităţile din România estimau o creştere economică de circa 2%, o bună colectare a taxelor şi impozitelor şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, niciunul dintre aceste lucruri nu a devenit realitate, ci dimpotrivă. În lipsa unor măsuri adecvate, istoria s-ar putea repeta în acest an", a spus Safta.
În luna ianuarie, leul s-a apreciat considerabil şi comparativ cu dolarul american, respectiv cu 4,22%, aflându-se şi în topul cre terilor monedelor din Europa fa ă de moneda americană.
La polul opus al evoluţiei monedelor din UE faţă de euro s-a aflat lira sterlină, care a marcat cea mai mare scădere comparativ cu euro (5,46%), pe fondul unor rezultate economice slabe înregistrate de Marea Britanie în ult