Ce au in comun celebra catedrala Notre Dame din Paris si Catedrala din Mioveni? Ambele isi schimba clopotele. Diferentele uriase apar in privinta surselor de finantare a operatiunii. Noile clopote de la Notre Dame (edificiu care apartine Statului francez) sunt cumparate din bani proveniti din donatii si sponsorizari, in timp ce clopotele de la Catedrala Mioveni (care apartine Arhiepiscopiei Argesului, deci nu statului) sint platite din bani publici, de Primaria Mioveni. Iar cum cel care plateste, comanda si muzica, clopotele din Mioveni vor avea gravate pe ele numele primarului din Mioveni.
Notre Dame - cladire a statului francez, dotata cu clopote noi cumparate doar din donatii
Catedrala Notre Dame de Paris Foto: Wikipedia In Franta, stat laic prin constitutie, catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre cele mai cunoscute catedrale din lume si un simbol al capitalei Hexagonului, a prezentat publicului pe 2 februarie o serie de noua clopote gigant ce vor fi instalate in turnurile cladirii si vor inlocui clopotele vechi de la jumatatea secolului 19.
Cele noua clopote - Marie (6 tone), Gabriel (4,1 tone), Anne-Genevieve (3,4 tone), Denis (2,5 tone), Marcel (1,9 tone), Etienne (1,5 tone), Benoit Joseph (1,3 tone), Maurice (1 ton) si Jean Marie (782 kg), au fost realizate in atelierele Cornille-Havard si Royal Eijsbouts si instalarea lor face parte din aniversarea a 850 de ani de la inceperea primelor lucrari de constructie la celebra catedrala.
Potrivit site-ului oficial al Catedralei Notre Dame, investitia pentru cele noua clopote ajunge la aproape doua milioane de euro, bani proveniti in totalitate din donatii, iar cei mai mari sustinatori au fost Fundatia Bettencourt Schueller si Fundatia Sisley.
Potrivit Le Figaro, cele noua clopote vor ramane in proprietatea diocezei din Paris.
De mentionat ca, po