La Cluj-Napoca va fi deschis un laborator pentru identificarea substanţelor cu efecte psihoactive, care va funcţiona la Facultatea de Chimie a Universităţii Babeş-Bolyai. Analize complexe privind aceste aceste substanţe sunt efectuate, în prezent, la Institutul Naţional de Criminalistică din Bucureşti.
Un protocol de colaborare privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a substanţelor cu efect psihoactiv a fost semnat, vineri, la Prefectura Cluj, între reprezentanţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi cei ai administraţiilor judeţeană şi locală, instituţiilor de învăţământ şi medicale.
Citeşte şi:
Protocol de colaborare pentru combaterea traficului de droguri, semnat la Cluj
Consumul ilicit de substanţe halucinogene de orice fel, în rândul tinerilor, trebuie să fie prevenit prin campanii de informare asupra pericolelor pe care le reprezintă pentru viaţă şi sănătate astfel de compuşi extrem de nocivi, spune directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Cristiana Ciortea.
“Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului - singura pentru adulţi din Cluj-Napoca - a constatat, la un moment dat, un număr foarte mare de cazuri de tineri care consumaseră substanţe cu efecte halucinogene. Am tras atunci un semnal de alarmă şi am avut discuţii cu mai multe instituţii, inclusiv cu autorităţile locale. S-a decis că este necesară o colaborare interinstituţională, prin care să avem grijă de tinerii noştri. Protocolul de colaborare privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a substanţelor cu efect psihoactiv este foarte ambiţios şi cred că va avea succes şi va deveni un model şi pentru alte judeţe din ţară”, a declarat pentru Agerpres, directorul Cristiana Ciortea.
Din punctul său de vedere, prevenţia este e