Boom-ul înregistrat de gazul de şist în SUA are un efect-surpriză indirect în Europa - o creştere mare în arderea cărbunelui de către companii energetice europene, în pofida politicilor de mediu ale UE menite să reducă ponderea combustibililor fosili poluanţi, relatează Financial Times (FT).
Tendinţa arată cât de perturbator a devenit gazul de şist pentru industrii tradiţionale, conducând la rezultate neprevăzute - şi adesea negative - în sistemul energetic global, notează FT.
Revoluţia fracturării hidraulice din America de Nord a făcut ca preţurile la gazele naturale din SUA să atingă cel mai scăzut nivel din 10 ani în primăvara anului trecut, fapt care i-a determinat pe producătorii de electricitate să comute de la gaze la cărbune. Nedorit acasă, cărbunele din SUA a ajuns pe pieţe europene, unde a înlocuit gazul mai scump ca materie primă pentru centralele electrice.
Mulţi experţi consideră însă că renaşterea europeană a cărbunelui vor fi de scurtă durată şi că în esenţă este ultima suflare a unui combustibil care nu are niciun viitor pe termen lung.
Agenţia Internaţională a Energiei /AIE/ declară că tendinţa europeană crescândă este 'aproape de apogeu' şi până în 2017 va scădea la niveluri uşor superioare celor din 2011.
Chiar şi susţinătorii cărbunelui sunt de acord că fenomenul este pe termen scurt. 'Noi nu vedem acest lucru ca pe o renaştere a cărbunelui', a declarat Milton Catelin, preşedintele Asociaţiei Mondiale a Cărbunelui. 'Este doar o chestiune de economie', a adăugat el.
Scepticii faţă de cărbune spun că combustibilii fosili cei mai poluanţi vor fi în mod inevitabil eliminaţi din Europa, în contextul în care intră în funcţiune capacităţi solare şi eoliene iar instalaţii îmbătrânite pe bază de cărbune sunt oprite. Încercările de a le înlocui pe acestea cu centrale noi, eficiente, al