Bursele de pe Wall Street tatonează maximele istorice, în timp ce angajatorii americani creează constant noi locuri de muncă, activitatea uzinelor avansează, iar optimismul populaţiei creşte, semn că economia SUA, cea mai mare din lume, se îndreaptă încet, dar sigur spre o revenire de durată după cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. Economia mondială, inclusiv Europa, nu poate decât să profite, deoarece SUA sunt unul dintre cei mai mari consumatori de energie, materii prime şi produse finite.
„Economia continuă să-şi revină şi să creeze locuri de muncă pe o cale lungă, dar sigură. Dacă rata şomajului nu ar fi fost atât de mare, creşterea ar fi mulţumitoare deoarece este lentă, dar constantă, dar lipsesc încă câteva milioane de locuri de muncă pentru a ajunge la nivelul de unde s-a plecat la începutul recesiunii“, a explicat Kevin Logan, analist la HSBC, citat de Bloomberg.
SUA au recuperat 5,51 de milioane de locuri de muncă din cele 8,74 milioane pierdute din cauza recesiunii care a început în decembrie 2007 şi s-a terminat în iunie 2009.
Numărul locurilor de muncă a crescut cu 157.000 în prima lună a acestui an, potrivit datelor ministerului muncii. Cifrele nu sunt mari şi sunt mai mici decât anticipau analiştii, dar ministerul a revizuit substanţial în sens pozitiv datele pentru lunile anterioare. Astfel, rezultatul privind numărul de posturi create în noiembrie a fost majorat de la 161.000 la 247.000, iar cel pentru decembrie de la 155.000 la 196.000.
Veştile bune din economie sunt pe placul investitorilor
Perspectivele mai optimiste legate de piaţa muncii, care s-ar putea traduce, prin prisma stabilităţii locului de muncă, printr-o predispoziţie mai mare pentru cheltuieli din partea populaţiei în pofida creşterii impozitelor pe salarii, au împins vineri indicele industrial Dow J