Şcolile din judeţul Sibiu se pregătesc pentru anul şcolar viitor să instruiască aproximativ 800 de tineri care doresc să iasă de pe băncile şcolii cu o calificare. Numărul claselor de profesională este mic din cauza cererii scăzute venite din rândul părinţilor.
Directorii celor 12 unităţi şcolare din Sibiu, unde se mai practică învătământ profesional, au propus pentru anul şcolar 2013-2014 înfiinţare a 29 de clase specializate pentru învătământ profesional. Cea mai mare cerere este pentru învăţământul profesional de 2 ani, pentru care se doresc 19 clase, cu 532 de elevi. Pentru "stagiile de pregătire practică de clasa a XI-a" se află în plan înfiintarea a 10 clase cu 280 de elevi.
Tinerii care urmează astfel de cursuri pot opta pentru mai multe alficări în industia auto, industria alimentară, comert sau turism.
Propunerile înaintate de directorii scolilor sibiene urmează să fie analizate în cadrul Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social care "avizează propunerile şcolilor după ce s-au consultat cu agenţii economici", anunţă Inspectoratul Judeţean Şcolar General Sibiu.
Cere mică din partea părinţilor
Numărul şcolilor unde se face pregătire profesională pentru elevi este din ce în ce mai scăzut din cauza cererii extrem de reduse. Colegiul Tehnic Energetic din Sibiu, care ani la rând a avut şi învătământ profesional, a renunţat la astfel de clase pentru că nu mai există interes.
"Mi-aş dori să reînfiinţăm învătământul prosefional de trei ani...Dacă ar mai fi posibilă o astfel de variantă aş propune Consiliului de Administraţie pentru că există cerere pe piaţa muncii. Din păcate, nu există interes din partea părinţilor pentru un astfel de sistem de pregătire. Dacă noi nu avem cereri de la părinţi, nu putem face nimic. Ori, mulţi nu vor să accepte că, odată intrat la liceu, copilul s-ar putea întoarce la prosedională", a d