Pe gheaţa iazului de la Lipoveni s-au adunat ieri 95 de pescari la concursul de pescuit la copcă, competiţie hibernală organizată de Asociaţia „Prieteni Pescari”.
Vremea a ţinut cu pasionaţii de pescuit. La zero grade Celsius, pe o gheaţă de 40 de centimetri, pasionaţii de pescuit la copcă au petrecut aproape cinci ore „pe baltă”, într-o atmosferă "fierbinte”, cu ceai, vin fiert, ţuică şi multă bună dispoziţie.
Cel mai tânăr concurent are 8 ani
Dotaţi cu sfredele cu care au săpat în gheaţa groasă, cu unelte şi momeli specifice acestui tip de pescuit, viermişori, larve de libelulă, pasionaţii au început goana după bibani şi roşioare, începând cu ora 9:00. Chiar dacă în primele ore peştele nu a prea muşcat, pe parcurs, cu puţin noroc, pescarii au început să-şi numere „agoniseala”. Cel mai mic participant în concurs, Andrei Golea, are 8 ani şi pescuieşte, după cum ne-a spus chiar el, „de mult”, asta însemnând, după explicaţiile tatălui său, de pe la 4 ani.
Fără să se plângă de frig, deşi pe iaz bătea un vânt destul de supărător, Andrei şi-a pregătit minuţios undiţa, şi-a aşezat momeala ca un profesionist şi a aşteptat să tragă peştele. La câţiva metri distanţă se afla Constantin Golea, în vârstă de 35 de ani, tatăl băiatului, care s-a numărat printre pescarii norocoşi, adunând câţiva bibani şi roşioare de la primele ore ale dimineţii. Secretul, a spus el, constă în momeală - larvă de libelulă, fir, cârlig, dar şi un vin fiert, să nu-ţi îngheţe mâinile pe undiţă.
Premii în bani, echipamente sportive, diplome şi cupe
Cei mai mulţi dintre pescari ne-au spus că şi pescuitul la copcă, ca orice alt sport, este unul plăcut, relaxant, dar la care ai nevoie de mult noroc. Răzvan Florea, preşedintele Asociaţiei „Prieteni Pescari”, organizatorul celei de-a IV-a ediţii a concursului de pescuit la copcă, ne-a spus că anul acesta a fos