Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat pentru a doua saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin licitatia repo, plafonul ajungand luni la 10 miliarde lei. Miscarea ascunde o realitate alarmanta – statul cauta cu disperare bani si se foloseste tot mai mult de bancheri.
Potrivit estimarilor expertilor agentiei de rating Fitch, Guvernul Romaniei are un necesar brut de finantare de 14,9 miliarde de euro pentru acest an, influentat si de platile catre FMI in contul imprumutului primit in perioada 2009-2011, in timpul crizei financiare.
Cum din taxe si impozite nu prea are de unde sa plateasca, statul nu are alta varianta decat sa se imprumute.
In fata acestei situatii, bancherii isi freaca mainile de bucurie. Cum de imprumutat populatia si firmele nu prea le mai arde, au ajuns sa traiasca din dobanzile la creditele acordate si mai ales din afacerile cu statul.
Mecanismul este simplu. Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana. Mai simplu spus, bancherii iau bani cu imprumut de la banca centrala si crediteaza mai departe statul, traind practic din diferenta de dobanda.
Autoritatile inchid ochii pentru ca, in acest fel, isi rezolva problemele de finantare fara ca cineva sa le acuze ca folosesc banii BNR pentru finantarea deficitul bugetar, lucru interzis de lege. Cum din Occident, cel putin pana in prezent, nu mai pot sa se imprumute, guvernantii apeleaza tot mai mult la bancherii locali.
Statul imprumuta cu frenezie
Trezoreria a imprumutat in ianuarie 11,4 miliarde lei, plus 502,5 milioane de euro atrasi prin obligatiuni cu scadenta la 3 ani. Pentru luna februarie, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca vrea sa imprumute 3,7 milia