Se regăsesc pe lista monumentelor istorice, sunt marcate cu o tăbliţă roşie inscripţionată cu mica lor istorie, au faţadele roase până la zidărie, pentru că nimeni nu investeşte nici măcar un leu pentru renovarea lor. Este vorba despre vechile case ale Băniei, foarte multe dintre ele monumente istorice. Dacă unele dintre ele sunt acum în proprietate private şi lăsate în degradare chiar de proprietari, aşa cum arătam într-un articol anterior (http://www.gds.ro/Diamante în moloz), mult mai rău arată imobilele aflate încă în proprietatea administraţiei locale şi administrate de o regie subordonată primăriei, RAADPFL.
Pentru salvarea acestor podoabe de arhitectură ale oraşului, primăria avea posibilitatea să ceară şi să obţină fonduri de la Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi fonduri europene prin ADR. Dar nimeni nu s-a preocupat să contureze un proiect pentru restaurarea clădirilor-monument, care sunt într-o stare avansată de degradare. Singura scuză este faptul că unele dintre ele au făcut mult timp obiectul unor dosare de retrocedare în instanţă. „În trecut, primăria, în speţă RAADPFL, nu a făcut un proiect şi nu a solicitat fonduri fie interne, fie externe pentru restaurarea vreunei clădiri, încadrată ca monument istoric. Acum, administraţia locală are această posibilitate măcar pentru monumentele care îi aparţin“, a precizat arhitect Marcel Berendei, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Dolj.
Faţadele caselor, distruse
Nepăsarea autorităţilor merge până acolo încât nimeni nu-i atenţionează pe chiriaşi că trebuie să păstreze în bună stare aceste monumente. Legea le permite acest lucru, dar din dorinţa de a scăpa cât mai repede de cei care bat la uşa primăriei pentru a solicita o locuinţă cu chirie, înghesuie în astfel de monumente o lume pestriţă. „Le atrag