După ce, în Raportul MCV, se vorbeşte foarte clar despre “necesitatea unei revizuiri a normelor existente”, în cazul presei din România, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, suţine că Comisia Europeană apără presa liberă şi nu intenţionează să propună modificarea reglementărilor media.
Însă, nu poate să nu ţină cont de plângerile primite din partea CSM şi CC privind existenţa unor campanii împotriva magistraţilor, a declarat Barroso. El a explicat astfel, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, că oficialii CE nu au recomandat o soluţie concretă pe această temă în ultimul raport privind situaţia din România, dar au considerat important totuşi să menţioneze existenţa unei astfel de probleme, pentru a fi “corectată” de către autorităţile de la Bucureşti.
Preşedintele CE a susţinut totodată că la Bruxelles au fost primite plângeri nu doar din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Curţii Constituţionale (CC), ci şi din partea a numeroase organizaţii civice, transmite Mediafax. Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray.
El a spus că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanţi de înalt nivel au fost supuşi presiunii prin intermediul presei.
“Comisia ar dori, de asemenea, să atragă atenţia asupra rolului mijloacelor de informare în masă. Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activităţii de supraveghere desfăşurată de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Situaţia sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei est