Când vine vorba de un credit, pentru 87% dintre români nivelul dobânzii e cel mai important criteriu în alegerea unei finanţări, potrivit unui studiu al brokerului de credite Kiwi Finance, deşi cea mai mică dobândă nu înseamnă neapărat cea mai mică rată.
Abia pe locul doi ca importanţă vine valoarea ratei lunare, pentru 83% din cei chestionaţi.
Ceea ce contează aproape cel mai mult în alegerea unui credit, şi anume suma totală de rambursat, aceasta s-a plasat abia pe locul al treilea, fiind văzută ca un crieriu important de 79% dintre români.
Foarte interesant, la egalitate cu suma de rambursat, românii dau o importanţă mare modului în care băncile reuşesc să-şi respecte termenele de răspuns promise (79%).
Dacă în perioada de boom al creditării transparenţa băncii în privinţa contractelor aproape că nu conta, principalul scop fiind accesarea creditului cu orice preţ, în prezent, pentru 69% dintre români contează ca băncile să comunice transparent cu ei pe parcursul analizei dosarului de credit, în timp ce rapiditatea cu care se acordă creditul are importanţă pentru 63% dintre cei chestionaţi.
Fiind vorba de un credit şi nu de un depozit, reputaţia băncii contează doar pentru 55% din cei care au răspuns la sondaj.
Cât de rezonabile sunt actualele costuri de creditare în viziunea românilor?
72% dintre ei consideră încă ridicate costurile de credit, în vreme ce doar 28% văd actualele costuri ca fiind rezonabile sau scăzute. Şi asta în condiţiile în care costurile de creditare sunt la minime istorice.
“Contrar percepţiei generale, costurile creditelor destinate persoanelor fizice sunt la un minim istoric, cu tendinţă generală de scădere. În prezent DAE (Dobânda Anuală Efectivă) minim pentru un credit ipotecar în euro este de 5%, iar cel mediu este de 6,4%, valoare cu 1,1 puncte procentuale mai scăzută decât valoarea medie