Braşovenii care sperau că, anul acesta, blocurile în care locuiesc vor fi izolate termic trebuie să mai aştepte o perioadă. Deocamdată, nu se ştie cât, fiindcă Guvernul nu prea are bani să aloce pentru astfel de proiecte, iar, în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, nu există momentan normele de aplicare a programului.
În 2013, bugetul pentru programul de reabilitare termică a scăzut aproape la jumătate faţă de anul trecut, iar în lipsa banilor, eforturile oamenilor de a alerga după acte pentru a-şi întocmi stufosul dosar riscă să fie degeaba. Acest proiect beneficia de un buget total, la nivelul întregii ţări, de 304 milioane euro, din care 150 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
Ghidul de finanţare s-a lansat, dar nu sunt bani…
Ministerul Dezvoltării a publicat încă din noiembrie anul trecut varianta finală a ghidului solicitantului, care prevede procedura exactă, pentru ca un imobil să poată fi termoizolat cu fonduri europene. Blocurile ce urmează să fie anvelopate pe bani europeni vor fi prioritizate în funcţie de nivel de performanţă energetică (începând cu blocurile de locuinţe cele mai ineficiente din punct de vedere energetic), număr de apartamente (începând cu blocurile de locuinţe cu cel mai mare număr de apartamente) şi anul construirii (începând cu blocurile de locuinţe cu vechimea cea mai mare). Cu alte cuvinte, locatarii blocurilor nu se vor mai putea orienta după data depunerii dosarului la primărie, ca să ştie când vor avea blocul izolat, ci vor trebui să se supună unei prioritizări pe care o va face autoritatea locală, în funcţie de studiile specialiştilor.
Primăria nu ştie nimic
Deocamdată, municipalitatea braşoveană nu a fost înştiinţată cu privire la vreun blocaj financiar, dar nici că va primi bani pentru anveloparea unor blocuri. Luna viitoare, Primăria Braşov va depun