Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat, luni, că referinţele din raportul MCV privind atacurile din presă împotriva unor magistraţi nu reprezintă o încercare de limitare a libertăţii presei din România. Barroso a subliniat că raportul nu conţine vreo recomandare în acest sens către autorităţile române, ci doar o semnalare a problemei.
"Libertatea presei este sacră, iar Comisia Europeană va apăra o presă liberă şi pluralistă. Problema pluralismului presei este o problemă acoperită de către Comisie în multe state membre. Nu avem nicio intenţie să propunem o comisiei care să reglementeze presa", a precizat Barroso.
Pe de altă parte, Comisia a ţinut seama de plângerile făcute de către Curtea Constituţională şi Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu campaniile denigratoare de presă la adresa unor magistraţi. "Nu putem anula faptul că am primit plângeri de la CCR şi CSM privind campanii orchestrate în media privind independenţa unor magistraţi. Asta este o problemă din punct de vedere al independenţei sistemului judiciar. Nu am oferit soluţii specifice tocmai pentru că respectăm indenpendenţa presei, dar avem datoria să recunoaştem că asta este o problemă", a arătat Barroso.
Acesta a precizat că plângerile nu au venit doar din partea CCR şi a CSM, cât şi din partea unor organizaţii nonguvernamentale şi a unor persoane fizice.
CE afirmă, în raportul MCV, că au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi îndoieli privind eficacitatea supravegherii desfăşurate de CNA, fiind necesară revizuirea normelor pentru garantarea protecţiei instituţiilor.
Comisia abordează, în raportul publicat miercuri, rolul mijloacelor de informare în masă.
"Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiu