Exemplul ipotetic de mai sus ilustrează cât se poate de bine modul în care mulţi oameni politici, sau care au conexiuni importante în zona politică, au reuşit să cumpere proprietăţi ale statului la preţuri derizorii. România liberă vă prezintă cele mai cunoscute astfel de tranzacţii, ordonate descrescător, în funcţie de raportul dintre preţul real al activelor imobiliare şi preţul “de chilipir” cu care au fost cumpărate. Precizăm că unele dintre aceste afaceri s-au transformat în dosare penale, în timp ce altele au fost considerate doar “imorale”.
Puiu Popoviciu a învins statul cu SCORUL de 150:1
Ex-ginerele lui Ion Dincă, Puiu Popoviciu a făcut multe businessuri, însă cea mai mare lovitură a vieţii lui a fost punerea la cale a Băneasa Investment, “un orăşel de sine stătător” amplasat pe 200 de hectare în nordul Capitalei, între pădurea Băneasa şi Aeroportul Băneasa. Aici se regăsesc supercartiere de vile şi de blocuri ale căror penthouse-uri sunt locuite de VIP-urile zilei (de la fiul lui Mugur Isărescu, la Ioana Băsescu), clădiri de birouri clasa A, showroom-uri auto, noul sediu al ambasadei SUA, cel mai de succes mall din România, “Băneasa Mall”, singurul magazin Ikea din ţară, magazine precum Carrefour sau Brico-Store, cabinete notariale, etc. Înainte de criză specialiştii în imobiliare estimau că în momentul finalizării, valoarea proiectului Băneasa ar urma să atingă între 1 şi 4 miliarde de euro, transformându-l nu doar în cel mai mare proiect imobiliar al României, ci în cel mai ambiţios proiect din Europa Centrală şi de Est.
Însă asupra Proiectului Băneasa planează “umbra” unei tranzacţii dureroase pentru statul român. Astfel, Puiu Popoviciu a fost trimis în judecată pentru că la momentul demarării construcţiei “oraşului privat”, compania Băneasa Investment a subevaluat de 150 de ori valoarea celor 224 hectare de teren ale statului (grupa