Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe a prezentat astăzi rezultatele evaluării la care au fost supuse femeile angajate în structurile MAI, pentru a afla dacă acestea au fost hărţuite sau agresate sexual, dar şi problemele de care acestea se lovesc la locul de muncă. Ministrul Stroe a anunţat, printre alte măsuri birocratice pe care le va lua, şi înfiinţarea unei structuri şi a unei linii telefonice directe pentru semnalarea faptelor de hărţuire sau agresiune sexuală la nivelul MAI.
Au existat între 8 şi 10 "semnalări" de fapte de hărţuire sexuală la nivelul Poliţiei Române, a declarat inspectorul şef Petre Tobă, el precizând că acestea au rămas "în evaluarea psihologilor" de la MAI şi că nu sunt încă fapte confirmate.
În rest, demersul iniţiat de Stroe la nivelul MAI nu a descoperit faptele pe care le căuta, după scandalul mediatizat de la IPJ Olt, unde poliţista Melania Renghea şi-a înjunghiat fostul şef, într-o comună de lângă Balş. Poliţistele intervievate s-au plâns în special de condiţiile grele de muncă şi de timpul prea mic care le rămâne la dispoziţie pentru familie.
"Nu există o tendinţă de manifestare a unor astfel de acte. La o cifră de 52.000 de oameni cât are Poliţia, 2-3 cazuri aproape că nu înseamnă nimic.Totuşi, este o chestiune gravă chiar dacă există şi un singur caz", a declarat ministrul Radu Stroe.
Evaluarea a acoperit aproximativ 70% din personalul feminin al MAI. La unele structuri, precum Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmerie sau Poliţia de Frontieră, nu au existat sesizări privind nereguli.
La nivelul Poliţiei, au fost evaluate aproximativ 6.200 de poliţiste, din totalul de 8.800. "Au fost şi situaţii în care unele colege nu au dorit să ia parte la aceste activităţi. Ele nu au fost obligate. S-a respectat dreptul la anonimat şi la confidenţialitate", a precizat Petre Tobă.
Li