Intr-o batalie pentru bani tot mai putini si mai scumpi, tarile incearca sa atraga investitori prin reducerea impozitarii directe, atenuarea scaderii probabile a volumelor de venituri bugetare fiind contrabalansata de taxarea ridicata a consumului. Potrivit KPMG, in anul 2012, tara cu cel mai scazut impozit indirect a fost Aruba, cu 1,5%, in timp ce cota cea mai mare este inregistrata in Ungaria, cu 27%. In aceeasi perioada, cea mai mare cota a impozitului pe profit a fost aplicata in Emiratele Unite, de 55%, in timp ce Muntenegru detine recordul pentru cel mai scazut impozit direct din lume, de 9 procente, (exceptand tarile cu o cota de 0%), arata studiul KPMG International „Cotele impozitelor directe si indirecte”. Unde se afla Romania in acest razboi al taxelor?
“Romania a majorat cota de TVA de la 19% la 24% in anul 2010, ajungand astfel sa se situeze la limita de sus a cotelor de impozitare, cu doar cateva puncte sub maximul de 27% din Ungaria. De asemenea, cota impozitului pe profit a fost mentinuta la nivelul de 16% inca din 2005, cand a fost introdusa cota unica, si nu se intrevad intentii concrete de majorare a acesteia. In ceea ce priveste cota de TVA, desi s-a discutat inca de anul trecut posibilitatea revenirii sau reducerii acesteia, sansele unei astfel de decizii sunt discutabile avand in vedere contextul economic si bugetar pentru anul 2013“, a afirmat Ramona Jurubita, Partner Asistenta Fiscala, KPMG in Romania.
Pe plan global, media impozitelor indirecte a crescut cu 0,17% in 2012, ajungand la 15,50%. Africa si Asia au inregistrat cele mai semnificative cresteri, de la 14,17% la 14,57% si respectiv de la 11,84% la 12,24%, arata studiul KPMG. „Ne asteptam ca media globala a cotelor de impozite indirecte sa continue sa creasca in 2013, pe masura ce guvernele vor urma calea redresarii economice”, afirma Tim Gillis, Partener K