Din această lună, toate societăţile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de până la 65.000 de euro anul trecut vor fi obligate să plătească impozit pe venituri.
Potrivit modificărilor din Codul Fiscal, limita veniturilor pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor a fost diminuată de la 100.000 de euro la 65.000 de euro, fiind eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi. Astfel, dacă, până acum, impozitul era opţional (pe venit sau pe profit), de acum firmele care realizează venituri sub suma stabilită, indiferent de numărul de angajaţi, vor plăti impozit pe venit. În acest sens, nicio societate privată sau nou-înfiinţată nu mai poate plăti 16 la sută impozit pe profit, având obligaţia de a aplica regimul fiscal al microîntreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3 la sută pe veniturile realizate.
Această măsură are scopul de a reduce evaziunea fiscală, însă există posibilitatea ca ea să bulverseze planurile de afaceri ale micilor întreprinzători în acest an.
Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Buzău, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ anumite condiţii, respectiv realizează venituri - altele decât cele din activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului -, a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 de euro şi capitalul social este deţinut de persoane, altele decăt statul şi autorităţile locale.
Microîntreprinderile vor comunica administraţiilor fiscale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, până la data de 25 martie inclusiv. Până la ace