Independenţa justiţiei a fost tema principală a întâlnirii dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în urma raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), critic la adresa României, publicat săptămâna trecută.
Comisia Europeană, prin vocea preşedintelui Barroso, aşteaptă o nouă evoluţie în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar. „Trebuie să vedem progrese în continuare legate de independenţa justiţiei şi vom aştepta ca politicul, politicienii, să dea un exemplu, dându-se la o parte, acolo unde există decizii privind integritatea sau acuzaţii de corupţie“, a spus Barroso, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, la Bruxelles.
„Am apreciat eforturile pe care primul-ministru le-a făcut în ultimele şase luni pentru a îndeplini angajamentele asumate în iulie anul trecut. Există acum condiţiile, cu o situaţie politică mult mai stabilă, un nou Guvern şi Parlament, pentru a accelera procesul de reformă“, a continuat Barroso.
Premierului Victor Ponta a reacţionat la criticile lui Barroso şi a promis că Relu Fenechiu, unul dintre miniştrii cu trecut penal, va fi obligat să demisioneze din postul de ministru dacă la prima instanţă va exista o decizie de condamnare a acestuia.
„În primă instanţă, în măsura în care un judecător îl achită pe Fenechiu, rămâne în Guvern. În măsura în care consideră că Fenechiu este vinovat de ceva, orice fel de faptă penală, că nu a fost acuzat de corupţie, ci de o faptă de complicitate la abuz în serviciu, Fenechiu va demisiona şi va urma celelalte proceduri, de apel şi recurs, fără să mai fie ministru“, a spus Ponta.
„Noul parlament să stimuleze reformele“
Numirea persoanelor în „posturile cheie“ din Justiţie este un alt aspect amintit de oficialul european. „Trebuie să vedem progrese în numirea persoanelor în jus