Cu o proporţie de 10% în atragerea banilor UE, România s-a descurcat lamentabil în exerciţiul financiar 2007-2014. Neînţelegerea greşelilor făcute şi ignorarea direcţiei în care merge UE pot duce la o nouă ratare. Simion Ilie, bursier Guvernul României, explică de ce am ajuns în această situaţie şi ce ar trebui făcut pentru schimbarea situaţiei
Cu o administraţie condusă politic de oameni incompetenţi şi paralizată de cangrena nepotismului şi a clientelismului, România a eşuat până acum în atragerea fondurilor europene. Am ratat astfel o importantă sursă de finanţare. Capitalul financiar nu va mai veni în România în aceeaşi măsură ca înainte de criză a avertizat Erik de Vrijer, şeful delegaţiei FMI, astfel că folosirea fondurilor europene în exerciţiul financiar 2014-2020 devine şi mai imperioasă.
Proiecte puţine şi proaste
Simion Ilie, 34 de ani, unul dintre beneficiarii Bursei Guvernul României a făcut o analiză a eşecului absorbţiei banilor de la UE. Tânărul a urmat între 2006 şi 2008 două masterate în administraţie la Universitatea “Paul Sabatier”, Toulouse 3, Franţa, iar acum lucrează pe proiecte europene la Fundaţia Casa de Meserii a Constructorului.
Ca manager a câştigat un proiect strategic care a adus României 5 milioane de euro şi a oferit locuri de muncă pentru 6.000 de şomeri. “Faptul că de-a lungul ultimilor ani nu am promovat transparenţa, competiţia reală, valorizarea meritelor şi a rezultatelor, ci nepotismul, trucajul, corupţia, falsitatea şi superficialitatea a produs efecte vizibile, incontestabile şi dureroase pentru societatea românească, în toate domeniile şi, implicit, în cel legat de atragerea fondurilor europene”, a explicat tânărul.
Prima greşeală pe care a făcut-o România a fost aceea de a fi obsedată de atragerea fondurilor şi nu de impactul proiectelor sau corectitudinea cheltuirii banilor. “Am avut şi avem în co