Pariziencele au de acum înainte dreptul de a purta pantaloni, chiar dacă nu mai ţin în mână “ghidonul unei biciclete” sau “frâiele unui cal”, a reamintit ministerul pentru Drepturile femeilor, subliniind faptul că această interdicţie, datând din anul 1800, nu mai are nicio valoare juridică.
Un senator de dreapta, Alain Houpert, s-a declarat întristat, într-o scrisoare adresată acestui minister, în iulie 2012, de faptul că în dreptul francez este încă în vigoare un text de lege care stipulează că “orice femeie care doreşte să se îmbrace ca un bărbat trebuie să se prezinte la Prefectura de poliţie pentru a obţine autorizaţia necesară”.
Această interdicţie a fost parţial ridicată prin două circulare, în 1892 şi în 1909, care au autorizat femeile să poarte pantaloni, însă doar “dacă acestea ţin în mână un ghidon de bicicletă sau frâiele unui cal”, a reamintit acelaşi politician francez, care a dorit să afle dacă Guvernul francez intenţionează să abroge această lege.
“Ordonanţa prefectului de poliţie Dubois Nr. 22 din 7 noiembrie 1800, intitulată «Ordonanţa despre travestirea femeilor», este incompatibilă cu principiile de egalitate dintre femei şi bărbaţi care sunt încrise în Constituţie”, reaminteşte ministerul vizat, într-un răspuns oficial disponibil pe site-ul www.senat.fr.
“Din această incompatibilitate recurge abrogarea implicită a ordonanţei din 7 noiembrie, care este deci lipsită de orice efect juridic şi care nu reprezintă altceva decât un document de arhivă, conservat ca atare de Prefectura de poliţie din Paris”, se afirmă în textul publicat pe site-ul ministerului.
Iniţial, această ordonanţă viza limitarea accesului femeilor la anumite funcţii sau meserii, împiedicându-le să adopte imaginea şi vestimentaţia masculină, au explicat autorităţile franceze.
Pariziencele au de acum înainte dreptul de a purta pantaloni,