Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în judeţul Cluj, după bolile aparatului circulator. Asta reiese din datele statistice publicate de Direcţia de Sănătate Publică Cluj cu ocazia marcării zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului. Medicii oncologi susţin că de la an la an numărul bolnavilor răpuşi de această boală a crescut şi că ar fi timpul ca populaţia să se informeze cu privire la importanţa screeningului.
Medicii specialişti spun că aflarea unui diagnostic aşa de dur nu înseamnă neapărat condamnarea la moarte. Claudia Topan este unul dintre cei care au învins boala. În urmă cu patru ani el a aflat că suferă de cancer de sân însă nu s-a dat bătută şi a hotărât să lupte.
"Această boală nu este o condamnare la moarte sub nici o formă, ci este o provocare la viaţă. Eu am fost obligată să pun ordine în lista priorităţilor vieţii mele. Copilul meu de zece ani avea nevoie de o mamă şi atunci am spus că pentru el şi pentru familia mea eu trebuie să trăiesc", spune Claudia Topan.
Cei trei factori majori care provoacă apariţia cancerului sunt fumatul, consumul de alcool şi obezitatea. Medicii clujeni afirmă că o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. De asemenea, multe tipuri ale acestei maladii ar putea fi vindecate prin depistarea precoce a bolii.
"Fiecare cetăţean trebuie să ştie şi să înţeleagă că are dreptul la sănătate, dar are şi obligaţia de a se informa pentru a dobândi această stare de sănătate. În al doilea rând trebuie să vorbim de implicarea comunităţii locale pentru că această boală nu este numai lupta pacientului, ci a întregii comunităţi", a declarat dr. Doina Piciu, preşedintele Societatăţii Române de Cancer.
Anual tratăm un număr foarte mare de pacienţi. Anul trecut ne-au trecut pragul 25.000 de pacienţi în regim de spitalizare continuă şi peste 75.000 de pacienţi