Speculatorii de pe piaţa Sibex au estimat scăderi în prima jumătate a şedinţei de la debutul săptămânii. Derivatele pe Dow Jones, pe euro/dolar, precum şi cele pe aur şi petrol se aflau toate pe pierdere după circa şase ore de tranzacţionare. În ceea ce priveşte lichiditatea, aceasta era una promiţătoare, la ora 15.45 numărul contractelor fiind de 422. Valoarea tranzacţiilor se situa la 5,76 milioane lei.
Din perspectiva interesului investitorilor pe tipuri de produse, derivatul pe Dow Jones se afla pe prima poziţie în topul zilei. Pentru scadenţa martie 2013, DEDJIA_RON atrăgea 315 contracte iar cotaţia indicelui scădea puternic, cu 86 de puncte la 13.860 puncte. Pe piaţa futures americană preţurile au înregistrat iniţial variaţii mici, în condiţiile în care investitorii aşteptau noi raportări privind câştigurile companiilor şi date care ar putea arăta o creştere a comenzilor din industrie în decembrie. Apoi futures-ul american a intrat pe scădere, urmând direcţia acţiunilor din Europa. "Speculatorii autohtoni interesaţi de contractul pe Dow Jones aşteptau şi ei, în rând cu cei americani, publicarea unor date economice peste ocean. Aşa cum s-a mai întâmplat şi cu alte ocazii, apariţia unor astfel de date poate duce la intensificarea tranzacţiilor, şi este posibil ca acest scenariu să fie unul plauzibil pentru partea a doua a zilei", a explicat un broker.
Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 86 pe scadenţa martie 2013. Moneda unică pierdea 0,74% faţă de dolar şi era cotată la 1,35560 USD. Pe pieţele internaţionale, moneda comună s-a depreciat cu cea mai marea valoare din ultimele două săptămâni ani faţă de dolar, în condiţiile în care obligaţiunile din Italia şi Spania au scăzut, pe fondul turbulenţelor politice înregistrate în cadrul acestor state, care reprezintă economiile trei şi patru din UE ca