Pentru un bolnav de cancer, cel mai important lucru după momentul diagnosticării, este accesul la tratament. Din păcate, în România, mii de bolnavi trebuie să aştepte între două şi şase luni de zile pentru a primi tratamentul medicamentos. În plus, lista medicamentelor gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de mai bine de cinci ani, ceea ce înseamnă că bolnavii de cancer din ţara noastră nu pot avea acces la tratamentele noi care îi pot ajuta în lupta cruntă cu boala.
„Tratamentul cancerului a evoluat foarte mult în ultimii ani, pentru majoritatea tipurilor de cancer. Există însă şi forme de cancer pentru care abia în ultimii ani au apărut îmbunătăţiri importante în tratament. Spre exemplu, pentru cancerul ovarian, anul trecut a apărut un nou medicament, practic, singurul progres înregistrat în ultimii 15 ani. Din păcate, momentan, medicamentul nu este disponibil pe scară largă pacientelor din România, datorită faptului că nu este inclus pe lista medicamentelor gratuite şi compensate”, a declarat dr. Ştefan Curescu.
Unii pacienţii, foarte puţini, pot să îşi achiziţioneze singuri tratamentul, fără ajutor din partea statului, iar medicamentele noi le permit să aibă o viaţă socială activă, precum şi o calitate superioară a vieţii. Adela Rogojinaru este unul dintre aceşti pacienţi norocoşi.
„Eu am fost diagnosticată cu melanom metastatic. Cu sprijinul unor oameni minunaţi, am reuşit să îmi plătesc singură tratamentul, fiind un caz fericit şi rar în acest sens. Vă daţi seama ce ar fi însemnat să aştept cinci ani din acest moment pentru a avea acces la tratamentul de care am nevoie? Ar fi fost, practic, o condamnare la moarte”, povesteşte Adela Rogojinaru.
„Dacă în septembrie 2012 nu aş fi avut norocul să fiu ajutată prin finanţare caritabilă, nu m-aş fi aflat astăzi în faţa dumneavoastră. Banii pentru tratarea cancerului înseamnă vieţi s