Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) împlineşte astăzi, trei ani de la operaţionalizarea primelor echipaje în Vrancea, serviciul funcţionând în cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani şi al Secţiei de Pompieri Adjud. Actualmente, SMURD este funcţional la nivelul tuturor subunităţilor de pompieri din judeţ, astfel de echipaje fiind înfiinţate şi în cadrul staţiilor de pompieri Vidra şi Panciu.
În dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea există patru ambulanţe tip B 2, pe care lucrează paramedici care au urmat cursuri de pregătire în acordarea primului ajutor calificat privind efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare. Intervenţiile la care sunt solicitate echipajele SMURD includ toate urgenţele ce pun în pericol imediat viaţa persoanelor, respectiv accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de incon-ştienţă, stop cardio-respirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute, dar şi accidente cu victime multiple.
Pe parcursul anului trecut, echipajele ambulanţelor SMURD au fost solicitate pentru soluţionarea a 3.093 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, din care 3.043 intervenţii propriu zise, 26 intervenţii la asistenţa persoanelor, 18 intervenţii la descarcerare, 4 intervenţii la incendii. În urma acestor misiuni au fost asistate 3.325 persoane, dintre care 3.033 adulţi şi 292 copii. Rata intervenţiilor SMURD la suta de mii de locuitori a fost de 797,06, iar la mia de kilometri pătraţi de 647,14. Cele mai multe intervenţii SMURD au fost în localităţile Focşani- 908, Adjud- 417, Păuneşti- 119, Homocea- 117, Pufeşti- 96, Rugineşti- 86, Panciu- 73. Luna trecută, 20 de copii şi 272 adulţi au fost asistaţi în urma celor 291 intervenţii ale echipajelor SMURD.
În perioada următoare, în dotarea SMUR