Direcţia Generală a Finanţelor Publice judeţ Brăila informează contribuabilii asupra modificărilor aduse Codului fiscal prin O.G. nr. 8/2013, cu privire la veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.
Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute, individual sau într-o formă de asociere, din:
- cultivarea produselor agricole vegetale;
- exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea;
- creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
La art. 72 alin. (2) din actul normativ la care am făcut referire anterior sunt prezentate limitele până la care sunt considerate venituri neimpozabile veniturile obţinute din activităţi agricole (de exemplu venitul obţinut din cultivarea cartofului pe o suprafaţă de până la 2 ha).
Venitul dintr-o activitate agricolă se stabileşte pe bază de norme de venit; acestea se stabilesc pe unitatea de suprafaţă (ha)/cap de animal/familie de albine şi sunt stabilite pentru perioada impozabilă din acest an, cuprinsă între 1 februarie 2013 – 31 decembrie 2013.
Normele de venit sunt precizate la art. 73 alin.(3) din O.G. nr. 8/2013 (de exemplu 3.488 lei norma de venit pentru cultivarea cartofului pe o suprafaţă de peste 2 ha).
Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16 % asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Contribuabilii au obligaţia să depună anual o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs.
Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două