Într-o ţară în care căsătoriile aranjate sunt încă ceva firesc, o organizaţie vine în sprijinul tinerilor care doresc să se căsătorească din dragoste, oferindu-le asistenţă juridică şi protecţie împotriva familiilor care dezaprobă alegerea unui partener de viaţă.
Aşa-numitele „crime de onoare“, adică uciderea acelui membru al familiei care ar fi adus ruşine asupra casei, au devenit un aspect degradant al vieţii în India, comentează publicaţia britanică „Daily Mail“. Anual au loc peste 1.000 de astfel de crime din cauza refuzului unei căsătorii aranjate.
În decembrie, un bărbat în vârstă de 29 de ani din Calcutta şi-a târât sora de 22 de ani în stradă şi a decapitat-o în văzul lumii, pentru că ar fi fugit „cu fostul ei iubit şi pentru că a dezonorat familia“.
Organizaţia „Apărătorii Iubirii“ reprezintă seminţele unei revoluţii sociale care încearcă să prindă rădăcini, scrie publicaţia citată. Jurnaliştii britanici au vizitat una dintre cele şapte case închiriate de fundaţie şi au descoperit cinci cupluri tinere, care au fugit pentru a se căsători din dragoste şi care în prezent trăiesc sub protecţie. Cei zece tineri n-au nicio intimitate. Puţinele lucruri pe care le au sunt într-un rucsac atârnat de perete sau în valize aruncate într-un colţ.
Tinerii care riscă totul pentru dragoste
Cu vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani, tinerii sunt inteligenţi şi educaţi, cu meserii de funcţionari, profesori sau contabili. Deşi casa în care locuiesc nu are o baie în adevăratul sens al cuvântului, tinerele sunt îngrijite şi, spre deosebire de multe alte indiene, ele poartă blugi şi tricouri, simbolul refuzului de a se conforma tradiţiei.
Cuplurile se limitează la siguranţa casei, iar singura lor ieşire permisă este cea pentru nuntă. Familiile lor vor fi anunţate ulterior, însă, fără ca secretul locuinţei să le fie divulgat. Tinerii recuno