Să fi schimbat mai mult de 3- 4 joburi în ultimii trei ani este reţeta aproape sigură de a fi exclus de pe orice listă a recruiterilor, pentru că eşti catalogat drept job-hopper – cel puţin aşa spun cei care fac selecţia CV-urilor atunci când vor să angajeze.
În încercarea de a părea mai „angajabili“, multe persoane - în special tinerii - şi-au încărcat CV-urile şi profilurile de LinkedIn cu titulaturi de joburi şi companii în care au lucrat de la 3 luni până la un an, dorind astfel să demonstreze că au experienţă de muncă.
Acest tip de comportament este şi o consecinţă a faptului că angajatorii percepeau în mod greşit „pauzele“ dintre două locuri de muncă, având în vedere că un angajat bun este „vânat“ de cele mai multe ori în perioada în care este activ pe piaţa muncii şi nu rămâne fără loc de muncă.
Pe de altă parte, nici joburile de câteva luni nu sunt bine văzute într-un CV, pentru că ar putea genera impresia că respectivul candidat este nehotărât, neloial sau pur şi simplu nu te poţi baza pe el pe termen lung. Şi atunci, ce-i de făcut?
Lucrurile nu trebuie privite în alb şi negru, spun însă recruiterii, care îi sfătuiesc pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă să spună adevărul, indiferent de motivele care i-au adus în situaţia de a părea job-hopper.
Este mai grav să ascunzi faptul că ai lucrat pentru o perioadă de un an într-un loc şi apoi recruiterul să afle de acest lucru.
Totuşi, în corporaţiile locale, anii de criză au mai redus fenomenul de job- hopping, din cauza faptului că angajaţii au apreciat mai mult siguranţa locului de muncă decât perspectiva unui job nou într-o companie pentru un pachet salarial mai mare cu 10 - 20%, cum se întâmpla în perioada de boom economic.
Un lucru este cert: niciun angajator nu se mai aşteaptă ca angajaţii, indiferent de cât de mulţi bani au investit în ei, să iasă