Gheorghe Damian, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, spune că schimbările din sistemul sanitar sunt un câştig şi nu trebuie contestate.
Rep.: - Domnule director, parte din personalul medical din spitalele comasate doreşte despărţirea de Spitalul Judeţean. Ce ar însemna acest lucru pentru pacienţi, în primul rând?
G.D.: - Pentru pacient ar fi cel mai rău. Decomasarea ar însemna în primul rând reducerea substanţială a fondurilor. Plecând de la gradul V, Psihiatria şi Maternitatea ar fi penalizate cu 25% din actualul buget aferent gradului III. Iar Pediatria cu 15%, adică ar pierde 1,2 milioane lei. Nu le vor ajunge banii nici să plătească salariile. De unde bani pentru tratarea bolnavilor? La o decomasare există riscul ca şi noi, Spitalul Judeţean, să ajungem la gradul IV şi să pierdem 7,2 milioane lei. Aceştia sunt bani pe care îi pierd bolnavii. Nu intră fonduri în spital, nu vor fi bani de medicamente, de consumabile. Mai rău, vom fi limitaţi să rezolvăm cazurile până la un anumit nivel, iar pe restul să le trimitem în clinicile de gradul III. Chiar dacă medicii ar putea rezolva, nu ar mai avea competenţa s-o facă. Cum la noi vin pacienţi din zona Dorohoiului, aşa noi o să-i ducem la Iaşi. Şi poate o să devină Spitalul Dorohoi de gradul III şi o să trimitem noi pacienţi acolo. (n.r., spitalul e cu atât mai bine cotat cu cât are gradul mai mic)
- Acum Judeţeanul are gradul III sau are termen de conformare?
- Judeţeanul îndeplineşte toate condiţiile pentru un spital de categoria a III-a. Avem toate specialităţile. Este chiar posibilitatea să trecem la II B cu condiţia să avem neurochirurgie, specialitate la care acum avem medici la rezidenţiat şi un centru metodologic de cercetare ştiinţifică medicală, lucrare în curs de executare în fosta clădire a Secţiei de dermatologie de lângă Teatrul de Păpuşi. UMF Iaşi le va da posibilitatea medi