În țările lor de origine trăiau în sărăcie. Veniți în Germania, românii și bulgarii nu reușesc deseori să își îmbunătățească situația și devin o povară pentru administrațiile locale. Acestea se plâng că nu au bani pentru ei și cer ajutor Guvernului federal de la Berlin.
Orașele germane au o problemă cu imigranții din România și Bulgaria. “Echilibrul și pacea socială sunt în mare pericol”, se arată conform unor documente obținute de revista Spiegel, într-o declarație comună a Consiliului Orașelor germane. Mulți imigranți s-ar stabili oricum în cartiere în care șomajul este la cote ridicate. Cele mai afectate ar fi administrațiile locale din Berlin, Dortmund, Duisburg, Hamburg, Hannovra, Muenchen și Offenbach.
În unele orașe, numărul imigranților români și bulgari ar fi crescut de șase ori în ultimii ani. Având în vedere că, în majoritate, ar fi vorba despre persoane care trăiau în condiții precare înainte să își părăsească țara și care nu ar avea o pregătire temeinică, șansele lor pe piața muncii în Germania sunt nule. Conform Consiliului, problematică ar fi proporția mare a romilor în aceste comunități. Deseori aceștia se stabilesc în case dărăpănate care reprezintă și un pericol pentru siguranța familiilor.
Administrațiile locale se plâng de costurile generate de această imigrație a sărăciei. E vorba de bani cheltuiți pe adăposturi temporare, îngrijire medicală și servicii sociale. Așa că datoria ar fi acum la Guvernul federal. Acesta ar trebui să vină cu un plan de relaxare a presiunii pe bugetele locale.
Fereastra diplomatică se închide (Le Monde)
Interviul a fost acordat în exclusivitate, de fapt, ziarului Le Figaro. Vicepreședintele american Joe Biden a răspuns la multe întrebări de politică externă, printre care, bineînțeles, și la unele legate de dosarul nuclear iranian.
Numărul doi în administrația americană a avertiz