Eşalonările la plata pentru creanţele datorate Fiscului de către contribuabilii buzoieni ar putea fi extinse, Guvernul intenţionând să includă şi sumele stabilite de alte autorităţi şi care au fost transferate Fiscului în administrare după emiterea unei decizii de eşalonare la plată.
Potrivit unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, respectivele sume nu reprezintă o transmitere de creanţe Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru a fi recuperate, ci înseamnă o predare de titluri ca urmare a transferului de competenţă. Astfel, Guvernul vrea să modifice legislaţia cu privire la reglementarea acordării eşalonărilor la plată. Acestea reprezintă o alternativă de recuperare a obligaţiilor fiscale neachitate la termen, atât înaintea începerii executării silite, cât şi în timpul efectuării acesteia, cu scopul ameliorării încasării veniturilor bugetare, al diminuării costurilor arieratelor din punct de vedere material şi al resurselor umane, permiţând contribuabililor cu potenţial economic să depăşească dificultăţile conjuncturale care au generat incapacitatea temporară de plată.
Eşalonarea la plată se acordă pe o perioadă de maximum şapte ani pentru toţi contribuabilii, fiind totodată o formă de stimulare a plăţii voluntare a datoriilor şi de garantare a încasărilor la buget. În fapt, aceasta este o facilitate acordată contribuabililor, mai eficientă decât procedura de executare silită, care presupune costuri suplimentare.
Un contribuabil poate să renunţe oricând până la emiterea deciziei de eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale, la dreptul său de a beneficia de această facilitate, fără a i se îngrădi dreptul de a depune ulterior o nouă cerere de acordare, după cum se arată în proiect.
Contribuabilul care înregistrează datorii la Fisc poate garanta obligaţiile fiscale eşalonate cu ipotecă sau gaj asupra unor