La Bogdăneşti, de Sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului”, a fost sfinţită de un sobor de preoţi o troiţă care „vesteşte” călătorul că la câteva zeci de metri de drumul principal se află Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, un locaş de rugăciune către care îşi îndreaptă paşii tot mai mulţi credincioşi.
Conform tradiţiei populare, troiţa a fost construită la răscruce de drumuri, pentru a le arăta localnicilor, şi nu numai, calea cea bună care trebuie urmată, dar şi pentru ca, oprindu-se din drum şi însemnându-se cu semnul Sfintei Cruci în dreptul troiţei şi chiar rostind o scurtă rugăciune, oamenii să fie ajutaţi de Dumnezeu în călătoria pe care o fac prin viaţa plină de încercări.
La răscruce de drumuri
Parohul Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh”, preotul Marcel Ursuţu, ne-a spus că biserica pe care o păstoreşte „străjuieşte de zeci de ani asupra satului, veghind la pacea şi liniştea credincioşilor din acest loc. Călătorind pe drumul judeţean ce duce la Râşca, biserica poate fi uşor găsită, aceasta aflându-se la doar 30 de metri de drumul principal. Cu toate acestea, pentru a fi încă o dată semnalată existenţa bisericii în centrul comunei, la intersecţia drumului ce coboară de pe colina liniştii cu drumul judeţean a fost ridicată o preafrumoasă troiţă. Pe lângă faptul că această troiţă vesteşte călătorul că şi aici se află un locaş de rugăciune, locul ales pentru înălţarea ei nu este unul găsit la întâmplare. Bătrânii satului povestesc că acolo a fost o crâşmă , şi ca în orice loc de acest fel, acolo se săvârşeau multe păcate”.
Sobor de preoţi
Troiţa a fost înălţată prin strădania şi grija preotului paroh Marcel Ursuţu şi cu sprijinul câtorva familii de credincioşi din parohie. Sfinţirea troiţei a fost un moment important în viaţa comunităţii din Bogdăneşti. Evenimentul religios a fost oficiat de preoţii slujitori M