Produsele facute din faina din grau au devenit un subiect intens dezbatut in lumea stiintifica. Au fost voci care au sustinut ca problemele de sanatate ale populatiei vin de la faina obtinuta din grau modificat genetic. Un tip de cereale nemodificate promite sa rezolve aceasta problema.
Un nou studiu aparut in revista de specialitate "European Journal of Clinical Nutrition" se ocupa de impactul pe care graul il are asupra sanatatii noastre, scrie Care2.
Specialistii au studiat efectul pe care il are inlocuirea produselor din cereale integrale cu altele despre care se crede ca sunt mai sanatoase pentru corpul uman. Un astfel de exemplu e un tip de cereale care a ramas nemodificat de mana omului de-a lungul timpului.
Un bun inlocuitor: KAMUT
Un astfel de exemplu este faina din grau, aceasta fiind inlocuita in alimentatia unor oameni cu faina "khorasan". Schimbarea a dus la reducerea factorilor de risc privitori la metabolism, la cresterea capacitatii antioxidante a corpului si la reducerea activitatii inflamatorii.
Acest tip de faina este cunoscut sub numele comericial KAMUT, ea provenind dintr-un tip de cereale care nu au fost modificate genetic sau crescute cu pesticide si substante chimice niciodata. In plus, multi oameni alergici la anumite tipuri de faina o pot consuma pe aceasta fara nicio problema.
Problema graului modern
Graul din zilele noastre a fost creat cu scopul de a avea o valoare nutritiva cat mai mare, spune Bob Quinn, fondatorul companiei KAMUT International. Scopul fermierilor de azi este sa produca cereale cat mai ieftine si eficiente, insa ei nu se gandesc la sanatatea oamenilor, spune specialistul. Prima consecinta a consumului de produse din faina din grau modificat genetic este dezvoltarea unei alergii.
Studiul specialistilor a implicat doua grupuri de