La 200 de ani de la adoptarea ei, legea care le obliga pe femei să ceară permisiunea poliţiei pentru „a se îmbrăca precum bărbaţii” pe străzile capitalei franceze a fost revocată.
Najat Vallaud-Belkacem, ministrul pentru drepturile femeilor de la Paris, a semnat decretul de abrogare a legii pe 31 ianuarie, dată până la care aceasta, deşi nu era pusă în practică, însemna că femeile care purtau pantaloni în Paris puteau fi mustrate, amendate sau chiar arestate.
În 1892 şi în 1909, legii i s-au adaus amendamente noi, prin care femeile primeau dreptul de a purta pantaloni fără a fi sancţionate doar dacă „au în mâini ghidonul unei biciclete sau căpăstrul unui cal”, scrie publicaţia britanică „The Telegraph”.
Motivul pentru care legea nu a fost abrogată până acum este că fiecare tentativă a fost contracarată de argumentul că nu este o prioritate pentru guvernul francez. Mai mult, au existat chiar voci care au numit-o „parte a structurii arheologice legale a Franţei”.
Însă în iulie 2012, Alain Houpert, un senator din partea conservatorilor UMP, a înaintat o scrisoare deschisă ministrului pentru drepturile femeilor, în care sublinia faptul că „importanţa simbolică” a legii „ar putea leza sensibilităţilor noastre moderne” şi a cerut revocarea acesteia.
În ordonanţa de abrogare, Vallaud-Belkacem a declarat că „legea este incompatibilă cu principiile egalităţii între femei şi bărbaţi, care sunt incluse în Constituţie şi în angajamentele luate de Franţa în relaţia cu UE”.