Coreea de Sud şi SUA au început luni manevre navale comune, cu un submarin nuclear, pe fondul tensiunii crescute în Peninsula Coreeană, unde Phenianul se pregăteşte să efectueze un test nuclear, al treilea din 2006. Sursa: Reuters
Un purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean al Apărării a confirmat că exerciţiile militare, care vor dura trei zile, au demarat în Marea Japoniei, în largul portului Pohang (sud-est).
Aceste manevre erau prevăzute înainte ca Phenianul să-şi anunţe intenţia de a efectua un test nucelar, al treilea după cele din 2006 şi 2009, au subliniat responsabilii militari. Dar prezenţa unui submarin nuclear este interpretată ca un avertisment la adresa Coreei de Nord.
În afară de submarinul american San Francisco, dotat cu rachete de croazieră Tomahawk, la exerciţii va mai participa şi distrugătorul de 9.800 tone, USS Shiloh. “Manevrele cuprind operaţiuni de antrenament în mare, detecţia şi urmărirea unui submarin, antrenamente şi tiruri reale antirachetă, antiaeriene şi antinavale", a indicat o sursă militară agenţiei sud-coreene Yonhap, preluată de AFP.
Potrivit experţilor şi surselor din cadrul serviciului de informaţii externe, Coreea de Nord se pregăteşte să efectueze al treilea test nuclear ca represalii la sancţiunile extinse votate de Consiliul de Securitate al ONU după lansarea unei rachete în decembrie.
Acest tir este considerat de Washington şi de aliaţii săi un nou test de rachetă balistică, efectuat cu violarea sancţiunilor internaţionale. Specialişti sud-coreeni presupun că testul nuclear va avea loc înaintea Noului An chinezesc, 10 februarie. O altă dată vehiculată este 16 februarie, ziua naşterii fostului dictator Kim Jong-il.
Un responsabil guvernamental de la Seul a indicat vineri, sub acoperirea anonimatului, că nord-coreenii au acoperit intrarea unui tunel subte