Doar bolile grave şi urgenţele ar putea fi acoperite de noul pachet de bază. Din primele informaţii, va fi disponibil pentru toţi cetăţenii, indiferent de calitatea de asigurat.
Consultările privind noul pachet de bază sunt în plină desfăşurare, iar ministrul Sănătăţii a promis că până la sfârşitul lunii mai vom avea o variantă finală. În strategia din proiectulde buget pe 2013 sunt oferite indicii importante despre ce servicii va acoperi acesta. O decizie e aşteptată şi de asiguratori care, în funcţie de pachetul de bază, vor gândi variante de asigurări facultative.
„Poate lucrul cel mai greu de anul acesta va fi pachetul de bază. Vorbim de el de mult şi nu s-a întâmplat nimic. Avem în continuare o lipsă de control privind costurile şi o lipsă de sinceritate în relaţia cu cetăţeanul”, declara recent Eugen Nicolăescu.
Servicii mai puţine, dar garantate
După revizuirea pachetului de bază, cetăţenii vor şti exact de ce servicii pot beneficia, nu ca acum când li se promite totul şi li se oferă nimic. Actualul pachet de bază este atotcuprinzător, iar banii sunt împrăştiaţi în toate părţile, fără rezultat. „Dacă acest pachet, ipotetic, va cuprinde 45 de servicii, acelea vor fi acordate oricui are nevoie de ele, fără să dea un leu”, a detaliat Nicolăescu. NAȚIONALIZARE, EPISODUL II. Ministrul Nicolăescu vrea să controleze toţi banii din Sănătate și să schimbe sistemul de asigurări
După cum se arată în proiectul de buget, pachetul de bază se va concentra pe prevenţie, urgenţe, programe naţionale (cancer, TBC, transplant etc.) şi boli cronice. În prezent, mare parte din aceste servicii fac parte din programul minimal de servicii.
Cea mai mare noutate reprezintă faptul că de aceste servicii din pachetul de bază ar urma să beneficieze orice cetăţean, fie că e sau nu asigurat, se mai arată în strategia din proiectul de buget pe 2013. Nu se ştie în