-AA+A
Şeful Ocolului Silvic (OS) Tihuţa-Colibiţa, ing. Ioan Rus, a demisionat acum o săptămână, pe fondul neregulilor descoperite de ITRSV în urma unor controale desfăşurate în toamna anului trecut în pădurile aparţinând primăriilor Prundu Bârgăului-Tiha Bârgăului. Este vorba despre o pagubă de aproximativ 600.000 de lei, deşi inelele copacilor din zonă au început să fie date la topit cu mult înainte. Povestea nu s-a încheiat, după cum nici nu a început acum, nici anul trecut, nici în cel de dinainte. Spre exemplu, presa a relatat şi în 2006 de o pagubă de 100.000 de lei în pădurile OS Tihuţa-Colibiţa, la acea dată ing. Ioan Rus fiind suspendat pe o perioadă de 3 luni.
Primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan, susţine că, după ce a fost ales, în vara lui 2012, a solicitat mai multe verificări în domeniul silvic al OS Tihuţa-Colibiţa. În urma unui prim control, efectuat în luna august, s-au descoperit 276 de cioturi nemarcate de la arbori tăiaţi în delict, cu o pagubă de 3.777 de lei. Ca urmare a celor descoperite, s-a cerut intervenţia Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Cluj. Având în vedere volumul de muncă, inspectorii au fost ajutaţi de angajaţi ai OS, formându-se echipe mixte, care au numărat 3.183 de cioturi nemarcate în cantonul nr. 1 Heniu Mic, cu un volum total de 2.503,794 mc şi o valoare a pagubei de 581.998,9 lei. De precizat faptul că nu sunt luate în calcul cele 276 de cioturi anterior menţionate, nici 20 de cioturi marcate şi neconsemnate în carnetele de inventariere şi în actele de control întocmite de OS, nici alte 38 de cioturi care aveau aplicată amprenta ciocanului pentagonal, ciocan care aparţinea şefului de District I Heniu Cristian Monda.
Persoane responsabile, indicate de ITRSV: ing. Ioan Rus - şef OS Tihuţa-Colibiţa, tehn. Vlad Leon - pază şi protecţie, ing. Cristian Monda - şef district, Danea