Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Goteborg studiază unele specii pentru a găsi secretul care le ajută să nu îmbătrânească, după cum notează Discovery News.
Astfel, secretul nemuririi poate fi găsit în unele animale şi plante care se reproduc asexuat, iar ultimele cercetări arată că acestea "pot dobândi viaţa veşnică".
Până acum, oamenii de ştiinţă au descoperit o substanţă chimică prin care se pare că speciile marine ar fi obţinut efectul anti-îmbătrânire: telomeraza. Aceasta este o enzimă care protejează ADN-ul şi ea este mai activă în cazul oamenilor care trăiesc cel mai mult. Vietăţile marine sunt capabile să devină nemuritoare.
Capacitate extraordinară
Anumiţi corali, "Hydra" şi "Turritopsis nutricula" ("cunoscută şi sub numele de "meduza nemuritoare"), au telomeraza activata. Iar steaua de mare, de exemplu, are gene care se aseamănă cu cele umane. Astfel de vietăţti marine pot reîntineri prin activarea enzimei telomeraza. Ele îşi extind cromozomii şi îşi protejează ADN-ul, şi au şi capacitatea extraordinară de a elimina reziduurile din propriile celule. În plus, unele părţi din corpul lor se descompun şi sunt înlocuite cu altele noi.
"Animalele care se clonează singure şi care îşi transmit o anumită parte a corpului generaţiilor viitoare prezintă caracteristici interesante care au legătură cu procesul de continuitate", a declarat Helen Nilsson Skold, o cercetătoare implicată în proiect. Cercetătorii mai spun că prin studierea unor astfel de animale marine se poate înţelege mai bine mecanismul de îmbătrânire în cazul oamenilor.
Viaţa veşnică depinde de noi
Totusi, nemurirea unor specii se pare că are şi un dezavantaj major: ele nu sunt capabile de variaţie genetică. Acest lucru înseamnă că sunt vulnerabile la schimbările climatice, ceea ce ar putea sa influenţeze procesul. Oamenii de ştiinţă studiază mijloacele prin car