Miniştrii Afacerilor Europene din statele membre ale UE se reunesc luni la Bruxelles, pentru a redeschide dezbaterea bugetului comunitar 2014-2020, oprită pe 23 noiembrie. Cu toate că se speră într-un acord la nivel înalt la sfârşitul săptămânii, condiţiile unui astfel de acord se pare că nu ar fi reunite.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Baza negocierilor din noiembrie, care ajunseseră până la o reducere de 80 de miliarde, faţă de cele 1.047 de miliarde propuse iniţial, ar trebui să se păstreze, spune un număr de state membre.
Fără reduceri şi mai substanţiale, un acord nu este totuşi posibil, spun statele nordice, Marea Britanie şi Germania. Miniştrii Afacerilor Europene redeschid astfel fără entuziasm dezbaterea aflată în acelaşi punct mort de peste două luni.
Liderii europeni se reunesc pe 7 februarie la Bruxelles, pentru un summit lung şi dificil, după cum îl anticipează Olanda. Cu toate acestea, cuplul franco-german, care tocmai şi-a serbat 50 de ani de cooperare, este foarte aproape de un compromis. Diferenţele lor de opinie s-ar situa în jurul cifrei infime de cinci miliarde de euro.
Mai multe probleme constituie acum obstacole în calea unui acord. Există o diferenţă de abordare între nordul şi sudul Europei, ca şi nevoia disperată de bani exprimată de tot estul european.
În fruntea statelor estice stă Polonia, o patra ţară ca importanţă în UE, care a formulat până acum cerinţe clare şi logice. Pentru esticii îndrumaţi de polonezi, fondurile agricole şi cele de coeziune nu trebuie reduse sub nici un pretext.
Varşovia este pe cale însă de a fi discreditată de un scandal de posibilă fraudă în achiziţiile publice pentru proiecte europene destinate infrastructurii. Comisia Europeană a îngheţat astfel pe 30 ianuarie plata a 890 de milioane de euro destinate Poloniei. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, d