Noua lege care reglementează statutul deputaţilor şi senatorilor a fost retrimisă de preşedintele Traian Băsescu parlamentului pentru a fi reexaminată. Şeful statului a respins legea de la promulgare, criticând faptul că noile norme permit unui parlamentar incompatibil să îşi păstreze mandatul în ciuda unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate în acest sens, care nu a fost contestată.
Potrivit noii legi adoptate de parlament, pierderea mandatului în caz de incompatibilitate are loc în urma unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei. Senatorii şi deputaţii au eliminat, la propunerea fostului ministru al justiţiei Tudor Chiuariu, prevederea potrivit căreia un parlamentar rămâne fără funcţie dacă în termen de 15 zile nu contestă în instanţă decizia de incompatibilitate emisă de Agenţia Naţională de integritate.
"Printre cazurile de încetare a mandatului de deputat sau de senator datorată incompatibilităţii, prevăzute la Articolul I, pct. 3 din noua lege, nu este inclusă situaţia prin care se constată incompatibilitatea printr-un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, necontestat la instanţele judecătoreşti. Practic, datorită textului de lege ambiguu, se poate ajunge la situaţia în care un parlamentar aflat în stare de incompatibilitate constatată de Agenţia Naţională de Integritate, refuză să notifice Biroul permanent al Camerei din care face parte cu privire la starea sa de incompatibilitate şi îşi continuă exercitarea mandatului. De aceea, considerăm că o asemenea opţiune a legiuitorului lipseşte de conţinut activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate", se arată în cererea de reexaminare a lui Traian Băsescu.
De asemenea, şeful statului critică procedura instituită în noua lege privind declararea incompatibilităţii unui senator sau deputat, în sensul că, la nivelul Parlamentului, comisiile ar urma să aibă ultimul cuvânt d