Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a anunțat finalizarea hărților de hazard la inundații și a planurilor de prevenire în bazinul hidrografic Dobrogea Litoral. Hărțile au fost realizate de o firmă de consultanță din București, prioritară fiind, în județul Tulcea, zona continentală, Delta Dunării fiind parte a altui proiect. Potrivit declarației managerului Departamentului de Geodezie al acestei firme, zonele considerate cele mai vulnerabile sunt: Babadag și Războieni-Casimcea, unde s-au produs inundații în ultimii ani.
„S-au stabilit nişte limite de inundabilitate, iar noi am avut date furnizate de către institutele de specialitate, cum ar fi ANM şi INMHGA, pe baza cărora s-a făcut o evaluare mai mult decât statistică. După această etapă am propus un plan care să ducă la protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Dobrogea Litoral în care am avut în vedere propunerea unor măsuri. Aceste măsuri prevăd: curăţarea albiilor râurilor, împăduriri şi măsuri care sunt la îndemâna consiliilor locale, dar şi îndiguiri şi realizarea unor lucrări mai compexe şi valoarea acestora este în total de 90 de milioane de euro. În judeţul Tulcea priorităţile ar fi Babadag, Războieni şi localităţile din Delta Dunării care au fost propuse însă într-un alt proiect”, a declarat Ionela Adam, manager Departament Geodezie al firmei de consultanță din București.
„Proiectul nostru s-a finalizat şi l-am predat beneficiarilor şi mai departe aceştia trebuie să obţină finanţare de la Uniunea Europeană sau din alte fonduri pentru implementarea acestor măsuri. Sunt nişte măsuri pe care noi le-am propus şi mai departe ei trebuie să obţină finanţare”, a mai precizat Ionela Adam.
Hărţile de risc vor fi părţi componente ale documentaţiilor de amenajare a teritoriului judeţean şi vor fi detaliate în planurile de urbanism generale, zonale şi l