Problemele bolnavilor de cancer nu s-au terminat odată cu împrumutul oferit de Guvern companiei Unifarm pentru achiziţionarea tratamentului necesar acestor pacienţi. Cu toate acestea, criza citostaticelor pare a fi departe de a se fi sfârşit. „În prezent, lipsesc în jur de 8 citostatice. Restul au început să vină în depozitul Unifarmului. Cantităţile nu sunt foarte mari, dar totuşi este un început”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Acesta a declarat că suma alocată de Guvern are rolul de a acoperi, într-un timp record, lipsa diferitelor medicalente din sfera oncologică. „Suma de 800.000 de euro este dată ca un fel de fond de rulment, cu ajutorul căreia să se asigure un stoc minim de medicamente. Atunci când vor fi iar sincope în aprovizionare, această sumă va ajuta la rezolvarea acestei probleme, dar asta nu înseamnă că Unifarmul va ajuta la soluţionarea întregului program de oncologie. Cu siguranţă sunt şi ceilalţi distribuitori şi producători care trebuie să se implice mult mai activ în aprovizionarea acestor medicamente”, a mai spus Irimia.
Lista de aşteptare reprezintă în continuare o problemă destul de mare pentru această categorie de pacienţi. Aproape 1.300 de bolnavi de cancer sunt pe lista de aşteptare a tratamentului. Preşedintele FABC a precizat că printre aceşti pacienţi se numără şi copii. „Perioada medie pe care un pacient o aşteaptă până intră în posesia tratamentului variază între două şi trei luni. Lipsa tratamentului duce la o înrăutăţire a bolii, chiar deces”, a precizat Cezar Irimia.
Pe de altă parte, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) , Doru Bădescu, a precizat că lista de aşteptare a fost micşorată de la maximul istoric de 3.259 de pacienţi la 1.292, ceea ce reprezintă un minim istoric. Reprezentantul CNAS a precizat că în decembrie 2012 s-