Te-ai hotărât să mănânci numai alimente benefice pentru organism? Atunci morcovul nu ar trebui să-ţi lipsească de pe listă. Îl poţi consuma atât în stare crudă, cât şi gătit. Te-ai hotărât să mănânci numai alimente benefice pentru organism? Atunci morcovul nu ar trebui să-ţi lipsească de pe listă. Îl poţi consuma atât în stare crudă, cât şi gătit.
Cunoscut de peste 5.000 de ani, morcovul îşi are originea în Asia Mijlocie, zona Afganistanului de azi. Datorită gustului plăcut şi a proprietăţilor sale, el s-a răspândit cu uşurinţă în spaţiul mediteranean. Egiptenii sunt cei care au lăsat cele mai multe dovezi legate de calităţile nutritive ale acestei legume.
Cu o compoziţie extrem de bogată în substanţe active, precum vitaminele A, B, C, săruri minerale şi elemente ca fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sodiu, caroten, morcovul este un aliment care nu ar trebui să lipsească de la nicio masă. Mineralele sunt reprezentate în primul rând de calciul organic, o resursă preţioasă pentru oase şi dinţi. Protejând celulele corpului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, substanţele conţinute de morcov încetinesc procesul de îmbătrânire. Este recomandat şi în caz de anemii, pentru că are proprietatea de a fortifica sistemul imunitar. Despre morcov se ştie şi că ajută la menţinerea sănătăţii ochilor, mai ales la îmbunătăţirea vederii de noapte.
Culoarea portocalie a morcovului este dată de betacaroten. Acesta este absorbit de organism şi se transformă în vitamina A, excelentă pentru piele şi ochi. De asemenea, prin acţiunea sa, vitamina A declanşează o reacţie de eliminare a depozitelor de grăsime din organism. Morcovii sunt soluţia ideală împotriva foamei, pentru că neutralizează acizii gastrici care fac foamea insuportabilă şi nici nu îngraşă.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei