Se poate aşa ceva? Răspunsul este: Da. O instanţă din România, de fapt două, printre care şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a decis anularea unui ordin de eliberare dintr-o funcţie de conducere şi repunerea persoanei respective în toate drepturile de dinaintea emiterii acelui act administrativ. Până aici, nimic în neregulă. Numai că decizia judecătorilor privind repunerea pe funcţia respectivă a fost pronunţată după ce instituţia trecuse printr-o reorganizare, iar postul respectiv nu mai exista în nomenclator. Nici o problemă, va fi repus într-o altă funcţie de conducere, ocupată între timp prin concurs de o altă persoană.
Ce nereguli i s-au imputat lui Fediuc
Totul a început în cursul anului 2010, când conducerea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) din România a dispus constituirea unei comisii de anchetă pentru analizarea activităţii de la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Siret. Perioada vizată a fost mai lungă, iar în acel interval la şefia SPF Siret s-au perindat comisarul-şef Doru Cucurizac, comisarul-şef Nelu Fediuc şi subcomisarul Ionuţ Cârdei. Comisia de anchetă a descoperit 16 nereguli în activitate, dintre care şase în perioada în care la conducere se afla comisarul-şef Nelu Fediuc.
Ca atare, ofiţerul a fost chemat în faţa Comisiei de Disciplină din cadrul IGPF, unde s-a constatat că două din cele şase nereguli se confirmă. Mai exact, Fediuc a fost găsit vinovat pentru faptul că a încălcat Regulamentul de Ordine Interioară al SPF Siret, constând în lipsa rezoluţiilor, a termenelor şi algoritmului de rezolvare a documentelor, respectiv nu a dispus efectuarea decât a două controale pe linia prevenirii actelor de corupţie, încălcând astfel fişa postului.
Contestaţia şi instanţele de judecată
Pentru aceste nereguli, conducerea IGPF a dispus eliberarea comisarului-şef Nelu Fediuc din func