Preşedintele Traian Băsescu a trimis înapoi către senatori şi deputaţi proiectul legislativ referitor la statutul parlamentarilor. Preşedintele susţine că documentul vine în contradicţie cu recomandările din raportul pe justiţie al Comisiei Europene şi propune dezbatere publică asupra proiectului.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune că va fi urmată procedura parlamentară, deşi el susţine că de această dată Parlamentul nu a greşit cu nimic. În plus, aminteşte Valeriu Zgonea, multe dintre cererile preşedintelui ar fi fost deja îndeplinite.
De la Bruxelles, premierul Victor Ponta spune că oficialii Comisiei Europene nu au avut obiecţii faţă de noul statut propus al parlamentarilor. Iar preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a calificat gestul drept parte a citez, “ unui nou episod populist”.
Traian Băsescu cere re-examinarea textului, fiind de părere că, de exemplu, unele formulări nu sunt clare cu privire la aplicarea incompatibilităţilor în cazul deputaţilor şi senatorilor. Astfel, scrie Traian Băsescu în cererea de re-examinare, "printre cazurile de încetare a mandatului de deputat sau de senator datorată incompatibilităţii nu este inclusă situaţia prin care se constată incompatibilitatea printr-un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, necontestat la instanţele judecătoreşti.
Se poate ajunge la situaţia în care un parlamentar aflat în stare de incompatibilitate constatată de ANI, refuză să notifice Biroul permanent al camerei din care face parte cu privire la starea sa de incompatibilitate şi îşi continuă exercitarea mandatului", scrie preşedintele în cerere. Constituţia nu prevede un termen în care Parlamentul trebuie să reanalizeze un act normativ.
Singurele prevederi din legea fundamentală se referă la faptul că preşedintele ţării nu poate cere decât o dată reexaminarea actului normativ şi că promulga