Mai mult de un buzoian din zece a avut nevoie de ambulanţă, anul trecut. Potrivit statisticii întocmită de reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Buzău, în 2012, au fost înregistrate 51.397 de solicitări, ambulanţele Serviciului parcurgând peste 2 milioane de kilometri pentru a ajunge şi în cel mai îndepărtat loc din judeţ unde se dădea o bătălie între viaţă şi moarte.
Reprezintă cifre seci, dar în spatele lor sunt cazuri pentru care Serviciul de Ambulanţă Buzău a reprezentat ultima speranţă.
Cele mai solicitate au fost ambulanţele de tip B2, care au parcurs nu mai puţin de 1.789.787 kilometri în 12 luni pentru a ajunge la cele 45.037 de solicitări. Şi ambulanţele de tip A1 au parcurs 194.000 de kilometri în timpul intervenţiilor la 2.800 de solicitări, cele C2 128.860 km, intervenind la 2.093 de solicitări, iar cele ACD destinate pentru oferirea de consultaţii la domiciliu au parcurs anul trecut 12.830 kilometri la cele 1.400 de solicitări. Aşa că, fie că a fost vorba de intervenţie la urgenţă, de transfer între unităţile spitaliceşti din judeţ, fie către spitalele din ţară, în fiecare zi, cadrele medicale au curse lungi pentru a salva viaţa pacienţilor.
75 de transferuri lunar către Bucureşti
Numai în prima jumătate a anului, echipajele de pe ambulanţă au intervenit la 412 accidente auto, alte 1.189 de solicitări au fost pentru acordarea de asistenţă medicală de urgenţă copiilor - luna de vârf fiind martie, cu 253 de intervenţii - dar şi pentru “agitaţi”, persoanele cu probleme psihice.
Acestora li se adaugă cele de transfer către alte unităţi spitaliceşti din ţară, pentru că problemele lor de sănătate nu puteau fi rezolvate în Buzău, din lipsa medicilor specialişti sau a aparaturii medicale necesare. Aşa se face că lunar, ambulanţele SAJ au avut în medie 75 de solicitări de transport de la spitalele d