De la mic la mare, elevii ar putea fi obligaţi să facă de două ori mai multă mişcare: patru ore de educaţie fizică pe săptămână. Sursa: FOTO: Codrin PrisecaruSursa: EVZ
1 /.
Iniţiativa premierului şi a ministrului Educaţiei, de a introduce „într-un timp relativ scurt”, patru ore de sport pe săptămână, a fost luată în derâdere atât de elevi, cât şi de profesori.
Aceştia spun în cor că propunerea, deşi sună tentant, nu este realistă. „Ar fi extraordinar, dar trebuie schimbat mai întâi programul-cadru, acelaşi din 2001, care prevede, la clasa a VIII-a, de exemplu, un număr de 30 de ore pe săptămână. Să mă apuc să tai din alte materii, ca să mai bag trei ore de sport? Sunt măsuri care trebuie gândite pentru următorii 20 de ani”, este de părere Genoveva Ioana, directoare la Şcoala Nr. 22 „Mircea Eliade” din Craiova.
Aceasta atrage atenţia că dublarea orelor de mişcare în şcoli, presupune totodată şi costuri suplimentare. ”Să spunem că faci sport după ore, dar profesorul trebuie plătit în plus, ceea ce ar însemna creşterea costurilor per elev, când noi abia dacă ne încadrăm în bugetul actual”, mai arată directoarea.
Elevii vor şi nu prea
Până în clasa a opta, copiii au două ore obligatorii de educaţiei fizică, iar la liceu, doar una. Deşi susţin ideea unui „supliment” de mişcare, adolescenţii cred că măsura ar trebui introdusă doar acolo unde programul o permite. ”În clasa a XII-a, cum sunt eu, sportul este ultimul lucru care mă interesează. Vreau să mă pregătesc pentru Bac, nu să fac genoflexiuni. Plus că este şi trecerea bruscă de la o oră la patru”, spune Mădălina Bari, elevă a Colegiului „Unirea” din Focşani.
O propunere similară a avut şi Ecaterina Andronescu. În 2009, fostul ministru a anunţat că programa şcolară va cuprinde trei ore săptămânale de educaţie fizică, dar a precizat ulterior că era vorba de două ore opţionale de antren