Ameninţările asociate spălării banilor şi finanţării terorismului sunt într-o continuă evoluţie, iar acest lucru impune actualizări periodice ale normelor în domeniu, astfel CE adoptând două propuneri de consolidare a prevederilor UE privind combaterea spălării banilor şi transferurile de fonduri.
Comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a declarat că Uniunea se află în fruntea eforturilor internaţionale de combatere a spălării banilor proveniţi din comiterea unor infracţiuni.
"Fluxurile de bani murdari pot prejudicia stabilitatea şi reputaţia sectorului financiar, în timp ce terorismul zdruncină temeliile societăţii noastre. Pe lângă abordarea bazată pe dreptul penal, un efort în materie de prevenire prin intermediul sistemului financiar poate contribui la împiedicarea spălării banilor. Scopul nostru este să propunem norme clare care să sporească vigilenţa băncilor, a juriştilor, a contabililor şi a tuturor celorlalte categorii profesionale implicate", a spus comisarul Barnier, citat de site-ul www.ec.europa.eu.
La rândul său, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a declarat că banii murdari nu au ce căuta în economia UE, indiferent de sursa din care provin: afaceri cu droguri, comerţ ilegal cu arme sau trafic de fiinţe umane.
"Trebuie să ne asigurăm că nu este posibil pentru criminalitatea organizată să îşi spele fondurile prin intermediul sistemului bancar sau al sectorului jocurilor de noroc. Pentru a proteja economia legală, în special în vremuri de criză, nu trebuie să existe nicio portiţă legală care să permită criminalităţii organizate sau teroriştilor să se strecoare. Băncile noastre nu ar trebui niciodată să servească drept «maşini de spălat» pentru banii mafiei sau să faciliteze finanţarea terorismului", a susţinut Malmström.
Pachetul legislativ adoptat, care vine în completarea al