Scris de Călin Corpaş - Se împlinesc 1882 de ani de la atestarea Roşiei Montane, sub ameninţarea proiectului de exploatare a aurului prin cianuri.
Cetăţenii cărora nu le este total indiferent ce se întâmplă în jurul lor sunt invitaţi, miercuri, 6 februarie, la Ziua Roşiei Montane în Oradea. Se împlinesc 1882 de ani de la atestarea documentară a Roşiei Montane – cea mai veche localitate minieră de pe teritoriul României. Campania Salvaţi Roşia Montană organizează în Oradea un eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit miercuri seară de Moszkva Caffe, strada Moscovei nr. 8. Intrarea este liberă.
Evenimentul are rolul de a aduce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul natural şi cultural de către proiectul minier pe bază de cianuri, propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Proiectul de exploatare a aurului prin cianurizare va topi, efectiv, Munţii Apuseni din zonă. Impactul asupra mediului al acestui proiect este unul ce depăşeşte perimetrul zonei, bazinul hidrografic al întregului Ardeal şi, prin extensie, al Ungariei fiind serios pus în pericol de această tehnologie de exploatare a aurului.
Începând cu ora 19, se vor face proiecţii de filme documentare. De asemenea, se va prezenta şi iniţiativa includerii localităţii în Patrimoniul Mondial UNESCO. O expoziţie de fotografie va surprinde spiritul Roşiei (dr. Teodor Radu Pantea şi alţi fotografi).Galerii
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX, reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional