Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras ieri 1,23 miliarde lei prin certificate la un an şi titluri pe trei ani, la costuri în scădere, randamentul obligaţiunilor pe trei ani ajungând la un nou minim istoric, de 5,69%, informează Mediafax. Prin titlurile la un an, Trezoreria a împrumutat 500 milioane lei, la un randament de 5,51%, în scădere faţă de cel plătit la operaţiunea din ianuarie pentru astfel de titluri, de 5,85%. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 500 milioane lei, iar cererea a urcat la 1,24 miliarde lei. Unii dealeri se aşteptau la o cerere ridicată pentru aceste titluri, având în vedere că miercuri ajung la scadenţă certificate în valoare de 2 miliarde lei. La operaţiunea de vânzare de obligaţiuni pe trei ani, administratorii datoriei publice au atras 737,3 milioane lei, la un randament mediu de 5,69%. În ianuarie, Finanţele au plătit 5,95% pentru titlurile cu aceeaşi scadenţă.
Băncile au subscris titluri de 857,3 milioane lei, iar valoarea programată a fost de 500 milioane lei. Analiştii ING Bank menţionau într-un raport transmis ieri dimineaţă că recentul avans al leului sugera că interesul jucătorilor străini pentru datoria publică locală este în continuare ridicat, însă se aşteptau ca Ministerul Finanţelor să nu vândă mult peste sumele planificate, cu scopul de a susţine inerţia pozitivă a titlurilor de stat.
Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară. Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan de la jumătatea lunii trecute privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii. Ministerul Finanţel