de Sorana MAIER
05 februarie 2013 22:24
0 vizualizari
A-A+
După ce pentru anul 2010, Statul a dat o amnistie, iar bugetarii din întreaga ţară au renunţat la procese şi nu au mai trebuit să dea înapoi sporuri pe care le–au primit la salarii şi pe care Curtea de Conturi le considera ilegale, acum se derulează o altă serie de procese în care instituţiile publice impută angajaţilor sporurile pe care le–au acordat, iar angajaţii dau instituţiile în judecată. Raportul Curţii de Conturi pe 2011 a fost trimis instituţiilor publice controlate încă de la jumătatea anului trecut, dar acum a fost dat încă o dată publicităţii. Controalele pe anul 2011 indică prejudicii de 18 milioane lei la nivelul întregului judeţ, constând în drepturi speciale plătite angajaţilor prin contractele de muncă.
Zeci de procese prin care primarii contestă constatările Camerei de Conturi Sibiu, prin care angajaţii contestă imputările care li se fac, sunt pe rol la diferite instanţe, încă de anul trecut, după ce Camera a trimis primăriilor rezultatele controalelor pe anul 2011.
Aceste controale pe care Curtea de Conturi le face anual, după o schemă anume, au scos la iveală în ultimii ani prejudicii de milioane bune, aproape toate din sporuri acordate angajaţilor şi apoi considerate ilegale. Practic, odată cu criza, Guvernul a interzis unele sporuri, însă primăriile din toată ţara au continuat să dea salariaţilor anumite drepturi stabilite prin contractele colective. După controlul pentru anul 2010, şi în judeţul Sibiu ca - de altfel şi în altele, bugetarilor li s-au imputat anumiţi bani pe care i-au primit la salarii, iar apoi au început procese în instanţă. Pentru că a fost vorba de un fenomen naţional, pe anul 2010 s-a declarat amnistie fiscală, iar salariaţii au fost scutiţi să dea banii înapoi.
Pe 2011, însă, situaţia se repetă.
Raportul